torsdag 20 september 2007

BOULDERING



Jahaja, då har man fastnat för nåt nytt! Kan tacka L och J för detta, även om M också kan sägas vara med på en del. :) Det handlar alltså om bouldering, klättring på låg höjd kan man säga. Fann denna målande beskrivning i en uppsats från Örebro Universitet:


”The sport of bouldering compresses the action, the fear, the pain, the
glory, and the sublimity of climbing into several intense moves.
Bouldering is the destilled essence of climbing, the poetry of
mountaineering.”

/Jonas Samuelsson


Hittade dessutom lite ytterligare, kanske mer matnyttig, info om denna sport i samma uppsats:


Bouldring utövas var helst där det finns små klippblock i storleken en meter till sex, sju meter. Man klättrar utan rep och olika säkringspunkter så att klättra högre än fem meter kan få mycket allvarliga konsekvenser. Den enda utrustning som behövs är ett par klätterskor och en påse med magnesium i. Magnesium, mer allmänt kallat krita, smörjer man in på händerna för att man inte skall halka på greppen, friktionen mellan händer och klippan ökar. Man klättrar oftast uppåt men det förekommer också att man klättrar åt sidorna, kanske bara ett par decimeter över marken och det kallas att traversera. Det finns en egen svårighetsskala på de olika boulderproblemen (den väg man väljer att ta sig upp för stenenkallas för problem) den går förnärvarande från V0 till V14 i USA eller som på Fontainbleauskalan 1 till 8b+ (Fransk) men det är öppna skalor uppåt (Bergsport nr 84, 1994).


Det verkar så häftigt! Kan iofs inte påstå att jag är någon erfaren klättrare, det sträcker sig ungefär till klätterväggar under scouttiden, men jag har alltid tyckt att det varit roligt och jäkligt spännande. Fatta vilken allroundträning också! Det närmaste för min del, just nu iaf, verkar vara Malmö Klätterklubb. De har bl a prova-på-klättring den 30 sept, 28 okt och 25 nov. Är nog en ganska allmän klättring, men man kan ju få en inblick i det hela iaf! :)


http://www.utsidan.se/ hittade jag lite info om utrustning för denna sport:


Utustning

Bouldering är långt ifrån lika utrustningskrävande som andra grenar av klättring. Men den som ska ut och bouldra seriös måste ändå släpa på en del prylar.

• Klätterskor

• Stor kritpåse

• Crash pad (madrass)

• Borstar av diverse slag

• Trasa för att torka bort överflödig krita.

• Liten matta att stå på

• Teleskopskaft för borstar och kritbollen (för att kunna göra ticks).

• Kaffe och bullar


Ja, får väl se om man får tid och tillfälle att lära sig mer om detta. Låter iaf jäkligt kul!! I'm in! :D

Inga kommentarer: